Депутатите одобриха на първо четене промяната в Закона за здравното осигуряване...



Българите със здравни задължения няма да може да сключват сделки по прехвърляне на имущество. Депутатите одобриха този текст с приетите на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване.

Опозицията е на мнение, че промените противоречат на Конституцията, докато според финансовия министър мярката ще подобри събирането на вноските от неизрядните длъжници. 

Ако се окаже, че фигурирате като длъжник на здравни осигуровки пред Националната агенция по приходите, ще имате проблем при сделка с прехвърляне на имущество. Предложението на здравното министерство  задължава нотариусите да проверяват чистото ви здравно досие преди да извършат сделка с ваша собственост.

От опозицията обясниха, че идеята на управляващите противоречи на Конституцията. Според  Екатерина Михайлова от „Синята коалиция" мярката „практически ограничава правото на собственост", както и ни лишава от правото да се разпореждаме.

От ДПС също критикуваха предложението.

Въпреки протестите на опозицията текстът беше гласуван на първо четене. А финансовият министър Симеон Дянков, който беше в парламента по друг повод, одобри предложението на колегите си от здравното министерство:

От гледна точка на финансист, това е правилна стъпка."

Депутати от ГЕРБ признаха, че до окончателното приемане на закона предложението на здравното министерство изцяло ще бъде коригирано, възможно е дори да отпадне.

Репортер: Ина Гълъбова