Мандатът на наблюдателите изтича на 20 юли...

 

Русия поиска удължаване с три месеца на мисията на международните наблюдатели на ООН в Сирия. Москва внесе официално в Съвета за сигурност на организацията проекторезолюция, която предвижда всички 300 наблюдатели да останат в страната след първоначалния край на мандата им, насрочен за 20 юли.

 

Според първия заместник-постоянен представител на Русия в ООН Александър Панкин проекторезолюцията е "абсолютно неконфронтационна". 

 

"Главният й заряд е в подкрепа на усилията на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан и на договореностите, които бяха постигнати в Женева на срещата на Групата за действие", уточни Панкин.

 

Документът включва препоръките на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за предислоциране на мисията от провинцията в столицата и фокусиране върху политическия диалог.

 

Руското предложение обаче трябва да бъде комбинирано с натиск върху страните в конфликта да прекратят насилието и с по-цялостен подход към сложната ситуация в Сирия, говорят в кулоарите на Съвета за сигурност.