Кризата принуждава приятели и съседи да си разменят услуги, вместо да харчат пари за тях...


Все повече русенци оцеляват на бартер. Петър Зачев разказва, че безплатната размяна на услуги по домовете, му спестява харчове за домакинството. За да проработи идеята, той я разпространил между близки, съседи и приятели.

Петър е продавач на вестници и получава 400 лева. След като плати квартирата и разходите за ток и вода, му оставали 100 лева, за да преживява. В интернет обаче получил прозрение за революционната си идея.

„От сайта за бартери в интернет видях, че хората си го правят в другите държави и така постепенно почнахме между приятели, комшии. Аз имах нужда от превоз на един багаж и един приятел го ползвах за това. Той сподели, че пералнята му не е добре. Аз отидох да я направя", каза Петър.
 
Такова е и положението при шивача, който кърпи дрехите на Петър срещу ремонт на електроуреди.

„Да, това е форма на оцеляване. Едно облекчаване на кризата. По този начин не се оперира с пари а услуга за услуга", сподели шивачът Веселин Желев.

Поне десетина от най-близките познати на Петър живеят на бартер. Търсят това, което им е нужно, в замяна на онова, което умеят.

Подробности вижте във видеото.

Репортер: Олга Василева

 

Сходна система за бартерни сделки работи и в съседна Гърция. Става въпрос за град Волос.

Наш екип посети тържището и офиса на най-голямата в южната ни съседка мрежа за размяна на стоки и услуги, без заплащане в евро, известна като "ТЕМ". Повече за това ще научим от „Темата на Нова" тази неделя, в 19:30, от нашите колеги Данаил Глишев и Десислав Митов.