Френският държавен глава ще даде пресконференция, на която ще очертае насоките на политиката си...

 

Френският президент Франсоа Оланд прие днес първия за петгодишния си мандат военен парад за националния празник на страната 14 юли. По-късно той ще даде пресконференция, на която ще очертае насоките на своята вътрешна и международна политика.

 

Преди парада Оланд, който е главнокомандващ въоръжените сили на Френската република, премина по „Шанз'Елизе", след което се качи на почетната трибуна. Заедно с него бе и спътницата му Валери Тривейлер, около чието име и това на бившата жена на Оланд Сеголен Роаял през последните дни се вдигна много шум.

 

Общо 4950 мъже и жени от трите рода войски и гражданската сигурност участват в дефилето под надслов "В служба на нацията и на мира в света", като почетното място е отделено на сините каски, които служат в състава на силите на ООН, и на частите, връщащи се от операции в чужбина.

 

С интервюто по-късно Франсоа Оланд ще продължи традицията на телевизионните интервюта на държавните глави на 14 юли - ритуал, който бе изоставен от предшественика му Никола Саркози.

 

Два месеца след като пое президентския  поста Оланд ще направи равносметка на началото на своя мандат, белязано от кризата на еврото и покачването на безработицата. Ще засегне и международни проблеми, главно тези, свързани със ситуацията в Сирия. Едва ли ще успее да избегне въпроси за личния си живот заради големия шум във Франция, който вдигна "туитът" на Валери Тривейлер в социалната мрежа Туитър срещу Сеголен Роаял, бивша съпруга в продължение на три десетилетия на Оланд и кандидат за президентския пост през 2007 г.