„Убиецът не успя да промени обществото”, заяви премиерът Йенс Столтенберг...

На 22 юли Норвегия отбелязва първата годишнина от двойния терористичен акт, извършен от Андерш Брейвик в Осло и на остров Ютьоя. Тогава загинаха 77 души, а над 150 бяха ранени.

 

Церемониите в Осло започнаха с полагане на венци на мястото на взрива. В 11.00 часа местно време в цялата страна имаше възпоменателни богослужения. 


Членове на кралското семейство и премиерът Йенс Столтенберг присъстваха на литургията в главната християнска църква в столицата.


Вечерта от бреговете на Ютьоя ще бъдат пуснати по вода цветя и кандила, а на централен площад в Осло ще има концерт.

 

„Целта на бомбата и куршумите беше промяна в Норвегия. Норвежкият народ отговори като се вкопчи в своите ценности. Убиецът се провали, народът победи”, заяви министър-председателят Столтенберг.

 

На 22 юли миналата година масовият убиец първо постави взривно устройство в правителствения квартал на столицата. Бомбата уби осем души и рани 98.

 

Няколко часа по-късно терористът, преоблечен в полицейска униформа, слиза от ферибота на остров Ютьоя, където се провежда младежкият лагер на Норвежката работническа партия, и открива безразборна стрелба. Загиват 69 човека, главно младежи на възраст до 20 години. Пострадалите са 60.

 

Около час след кървавата баня Брейвик сам се предава в полицията.

 

На разпитите и в хода на съдебния процес, завършил през юни, терористът повтаря, че е действал в интерес на страната, против мултикултурализма и политиката на НРП, която поощрявала безконтролната миграция.

 

Очаква се присъдата на Брейвик да бъде произнесена на 24 август.