Срещу текстовете се обяви и църквата в лицето на митрополит Николай...

Проектът за Закон за детето е спрян, остава за следващото правителство да го приеме, Това съобщи в ефира на "Здравей, България" Георги Богданов, изпълнителен директор на организацията „Национална мрежа за деца”.

 

Ваньо Шарков – депутат от Синята коалиция, се противопостави на Закона за детето с довода, че в текстовете му се прокрадва легализиране на проституцията. Преди няколко месеца пък родители протестираха, защото смятат, че законопроектът е антисеемеен. Те излязоха на демонстрация с плакати, на които пишеше „Ние сме против национализацията на нашите деца”.

 

Срещу закона за детето се обяви и църквата в лицето на пловдивският митрополит Николай. Той заклейми текстовете, защото забранявали религиозните действия сред децата.

 

"Проблемът е в чл. 23, който забранява подрастващите да се въвличат в политически, синдикални и религиозни дейности", обясни богословът Десислава Панайотова. Според нея проектозаконът звучи "общо и генерализиращо".

 

Бъдни вечер и всички религиозни празници включват и определени ритуали като ходенето до храма, четенето на молитви и кръщаването. Всички тези дейности се забраняват според закона. Проблемът е кой как ще чете подобен текст, добави Панайотова.

 

"Текстът от Закона за закрила на детето може да се тълкува и като възспиращ родителите да изпълняват религиозни ритуали", коментира Георги Богданов. Той обаче подчерта, че до този момент няма майка или баща, осъдени за това, че почитат религиозни празници и изпълняват ритуалите, свързани с тях.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.