Концесионерът сигнализирал органите на реда, но никой не реагирал...

За убит делфин, изхвърлен от морето на плаж "Корал", информира концесионерът на ивицата. Атанас Русев потърси съдействието на медиите, след като бозайникът остана на плажа повече от 15 часа пред погледите на малки деца, въпреки че сигналът за убитото животно е подаден на телефон 112 още снощи. От тогава до днес обаче държавни и местни институции  не намериха време да направят оглед , както и за изнесат делфина от плажа.

 

Според наказателния кодекс убийството на делфин е престъпление, което се наказва с до три години затвор. В България обаче все още няма осъден по такова обвинение.

 

Според Атанас Русев, който е концесионер на плажа, /преди да бъде убит делфинът е удрян с някакъв предмет, вероятно гребло. Едната перка на бозайника е била отрязана и близо до нея е имало 4-5 прободни правоъгълни отвора, доста големи, обяснява Русев.

 

От полицейското управление в Царево са заявили, че не ги интересува, защото това не влиза в техните задължения.  От там са казали, че днес сутринта ще дойде група от РИОСВ – Бургас и „Гражданска защита”.До този момент са минали 15 часа и нито един от тези хора не се е появил.

 

Миризмата на плажа бе непоносима, малки деца любопитстваха защо делфинът е на пясъка, а възрастни недоволстваха.

 

Около 10.00 часа се появи екоинспектор от община Царево. Обясни, че след като полицията е направила оглед, той трябва да погребе делфина.

 

Стопаните  и работещи на плажа отричат да си виждали униформен. От Екоинспекцията в Бургас изпратиха експерт едва в ранния следобед. Те обясниха, че ако има евентуални съмнения за насилствена смърт или някакви външни наранявания, те са длъжни да уведомят органите на полицията.

 

Репортер: Цеца Алексова