Тони Цветанова е категорична, че би се върнала в родината, за да помага на онеправданите...

 

Образованието на Запад е привилегия на богатите. Това клише за пореден път ще бъде опровергано. Този път от 24-годишната Тони Цветанова.
 
„Израснах, заобиколена от бедност, в ромски квартал в Харманли, родителите ми нямаха никакви възможности, но бяха страшно упорити хора и ми казваха, че ако уча, ще успея един ден”, разказа Тони пред камерата на Новините на Нова.
 
Преди да успее обаче, тя ще извърви дълъг път. Шансът за нея, за щастие, не закъснява. След като завършва училище, Тони се впуска в многобройни социални проекти. Целта обаче е една – да се помогне на колкото може повече хора в неравностойно положение. В университета идва и първият й голям проект – създава микрокредити за ученици, които не могат да платят обучението или изпитите за кандидатстване.
 
И това е само началото. После Тони посещава Китай. Там помага на хората, които мигрирайки от селата, губят правата си в големия град. Участва в подготовката на световната купа за бездомни хора в Париж. Миналата година пътува из Франция, Бразилия, Перу, Индия и Уганда и изучава различни видове социални предприятия.
 
Заради социалните й ангажименти, я приемат с пълна стипендия в Харвардския университет. И въпреки че вече е на хиляди километри от дома, обратният път е на хоризонта. 
 
„Когато бях в Харманли преди няколко дни и отидох в моята ромска махала, и се видях с дечицата, които помнят, че съм им давала книги, си казах: да, може би не е нужно да търсиш по целия свят къде можеш да помогнеш, може би можеш в твоята махала да направиш такова нещо. Със сигурност бих се върнала”, споделя Тони.
 
Репортер: Марина Цекова