Конституционният съвет реши, че за това не е нужна промяна в конституцията

Френският конституционен съвет реши, че не са необходими промени в конституцията на страната, за да бъде приет фискалния пакт на Европейския съюз. Решението на съвета е ключово, защото облекчава процеса на ратификация на пакта от френска страна. То е положителен сигнал за световните пазари, които следят борбата с дълговата криза в Еврозоната.

Конституционният съвет реши, че Фискалният пакт не дава на Брюксел повече права за намеса във френската фискална политика, отколкото вече са налице. Решението на Съвета означава, че приемането на пакта може да стане с гласуване в парламента, в който социалистите на президента Оланд имат мнозинство.

Обратното решение на Конституционния съвет щеше да доведе до нужда от общо събрание на двете камари на парламента и голямо забавяне на ратификацията. Това би внесло допълнително напрежение на пазарите, които са неспокойни заради големите публични дългове на европейските страни.

Фискалният пакт беше подписан през март от 25 членки на Европейския съюз. Целта му е чрез ограничаване на структурните си дефицити, националните правителства  да спечелят доверието на пазарите,  което да доведе до стабилизиране на еврото. Преди да влезе в сила, пакта трябва да бъде ратифициран от поне 12 от 17-те членки на Еврозоната.