Военно медицинска академия е натрупала 38 млн. лева задължения от 2007 г. насам



Към настоящия момент някои болници изпитват сериозни затруднения. Военно медицинска академия е натрупала 38 млн. лева задължения от 2007 г. насам.

Военните болници в страната са под шапката на Министерството на отбраната, но приемат спешни случаи и лечение на цивилни граждани. Министерството на финансите пък търси начин как да покрие тези дългове.
      
Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че най-големите задължения се отчитат в Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи и допълни:

„Министерство на отбраната от няколко години държи палмата на първенството в тази класация с огромен по размер задължения на Военномедицинска академия.”

От Военномедицинска академия обясняват, че дълговете са натрупани от 2007 г. насам, тъй като Министерството на отбраната няма възможност да заплаща за спешната медицинска помощ, оказвана на гражданите, само за военнослужещите и техните семейства.

„Ние не получаваме пари за спешна помощ, за реанимация, не получаме и за онкоболните, за психиатрия, за инфекциозни. Единственото, което се промени от 1 януари е, че получаваме пари за онкоболни. За другото не получаваме пари от Министерство на здравеопазването. Тези суми са на стойност между 24 и 32 млн. лева годишно”, разкри началникът на ВМА – ген. Стоян Тонев.

Така към момента Военномедицинската ни академия е натрупала общ дълг от 38 млн. лева.

Но тя не е и единственият държавен длъжник.

„80-85 млн. са в Министерство на отбраната, 23 млн. са в МВР. Това прави над 100млн.-110 млн. Останалите около 30 млн. са на МРРБ. Там намалява всеки месец. Там добре си вършат работата”, поясни финансовият министър Симеон Дянков.

Репортер: Данаил Глишев