Според нея причините са много по-различни и по-дълбоки...

„Най-елементарното оправдание за всички неуспехи е, че няма пари”, категорично заяви за „Здравей, България” бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева.

„Сега Свилен Нейков видя, че това наистина не е основната причина. Причините са много по-различни и по-дълбоки. Затова казах, че е нужен консенсус между политическите сили какво трябва да се направи в българския спорт, защото има нужда от болезнени решения”, на мнение е Весела Лечева.

Тя даде пример с ограничаване на спортовете, които ще бъдат финансирани за участие на олимпийски игри, и допълни:

„Заслужава си това да бъде направено в името на нещо градивно, професионално и устойчиво.”

„Още преди заминаването на нашата делегация сякаш се създадоха свръхочаквания поради изказването на тези, които управляват българския спорт в момента. Това разочарова много хора и породи много въпроси”, поясни Лечева.

Тя изрази мнението, че не е трябвало да се тръгва с такава „голяма кошница”, а вместо това е трябвало да бъдем по-скромни. Весела Лечева не отрече дойстойнствата на българските спортисти, но направи следното уточнение:

„Вярно, че нашите спортисти имаше какво да покажат и много не успяха да докоснат медали наистина заради малшанс, който имаха. В крайна сметка не трябва да разочароваш почитателите и феновете си , като ги настройваш да очакват десет златни медала.”

В телефонна връзка за сутрешния блок се включи и спортният министър Свилен Нейков в отговор на коментарите на Весела Лечева.

„Нашето правителство обърна специално внимание на изграждане на спортната база. Подобрихте условията на елитния спорт като спортна база. Направили сме над 60 обекта в цялата страна. Продължаваме да правим стадиони в Русе, Стара Загора, Велико Търново, Правец и на други места. Те ще имат възможност да привлекат много места към тях”, заяви министър Нейков.

Той допълни, че в момента се обръща внимание на детско-юношеския спорт и че има няколко програми, за които се отделят средства, за да може да се привлекат деца към спорта.

Лечева от своя страна заяви, че не е нужно да се коментира кой е построил и направил, тъй като проектите са започнати още по време на управлението на кабинета "Станишев".

Целия разговор в студиото гледайте във видеото.