За последните три седмици горивата се увеличиха с между 15 и 17 стотинки

Цените на горивата достигнаха рекордно високи стойности.

Някои бензиностанции продават литър от най-масовия бензин А-95 за 2.75 лева. Дизелът пък стигна до 2.72 лева. Само за последните три седмици горивата се увеличиха с между 15 и 17 стотинки. От бранша прогнозират, че в началото на следващата седмица ще има ново поскъпване.

Според Иван Костадинов, който е мениджър в една от петролните компании у нас, увеличението на цените на горивата се основава изцяло на международните тенденции за поскъпване на петрола.

С колко обаче ще скочат цените през следващата седмица?

Иван Костадинов, който е мениджър на петролна компания, предвижда, че най-късно вторник, 21-ви август, ще има ново увеличение на бензина, дизела и газа.

„Просто котировките на международните пазари се вдигат. Мисля, че с 3 стотинки ще има поскъпване – в момента върви много бързо нагоре. Цените се вдигат на международните борси, не можеш да не реагираш още на втория ден – не можеш да чакаш седмица”, обясни още Иван Костадинов.

Причината за това шоково галопиране на цените на горивата е политическото напрежение около Иран и несигурността на пазарите.

„Надявам се да не се стигне до конфликт в Иран, защото тогава едва ли може да се прогнозират цените, но ще надхвърлят 3 лева”, предполага Иван.

Ако напрежението около Иран спадне, то и цените много бързо ще се върнат надолу. През последните два дни обаче с по 3 стотинки са се повишили на едро и на бензина, и на дизела, и газта.

 

Досега рекорда при цените на горивата държеше месец април тази година, когато бензинът бе 2,70 лева. Тогавашната цена изкара на протести хиляди.

Грубите сметки показват, че само за месец със средна работна заплата купуваме с 16 литра по-малко бензин.

При цена около 2,60 лева, със 760 лева сме можели да заредим точно 292 литра гориво. Днес в резервоара можем да сипем едва 276 литра бензин.

В южната ни съседка цената за литър бензин гони 2 евро или 4 лева. Заради това, гърци масово зареждат от български бензиностанции.