Това от своя страна ще доведе до по-високи цени на млякото и месото


Много по-ниски добиви и лошо качество на зърното очакват земеделските производители тази година от царевицата и слънчогледа. Причината е небивалата суша. Ниските добиви неминуемо ще доведат до по-високи цени на зърното, оттам - на фуражите, а в крайна сметка и на млякото и месото.

От 28-ми май не е паднала и капчица дъжд в Добруджа. Такава суша стопаните са преживели през 2001 и 2007 година. Земята е напукана, а стеблата на растенията - изсъхнали.

Заради сушата жътвата на царевицата и слънчогледа тази година ще се изтегли с близо месец по-рано.

Очакванията са, заради ниските добиви, цената да скочи драстично.

„Тази година, тъй като се очакват много ниски добиви от царевиците, цената ще стартира някъде от 450-460 лв.”, прогнозира млекопроизводителят Димитър Шопов.

За изхранването на своите 360 крави, Шопов сам приготвя фуража. Дори и в този случай производителят пресмята, че отново ще е на загуба.

„Около 5 лева е само концентрираният фураж. Сигурно 50% работим на загуба. Примерно разходите на една крава днес са 10 лева, а ние имаме приходи при тези цени на млеката 5 лева”, обяснява производителят.

Той е категоричен, че няма как да не поскъпне и месото при тези цени:

„При 30 стотинки цена на фуража миналата година и 3 лева изкупна цена на телешкото, тази година при 50 стотинки цена на фуражите, няма как да е пак на същата цена.”

Месо родно производство обаче ще има, ако държавата подпомогне сектора, защото и сега много ферми са изправени пред фалит.

Репортер: Мария Добрева