Производителността на труда ни е едва 43,5% от средната за Европа при 40 часа работна седмица

България е сред европейските страни, в които работната седмица е най-дълга, а в същото време производителността на труда ни е сред най-ниските. Анализ на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд показва, че най-малко часове седмично работят французите.

Според колективните договорености, във Франция работят по 35 часа, седмично. Във Финландия около 37 часа. У нас – по 40 часа.

Като се включат и допълнителните часове, в които служителите остават на работа, без значение дали за това им се плаща или не, се оказва, че най-много работят в северната ни съседка. Румънците прекарват на работа 41 часа седмично.

Сравнението с това колко всъщност произвеждаме, обаче, показва различна картина.

Производителността на труда у нас не може да догони и половината от средната в Евросъюза. Във Финландия, където работят по-малко от нас, произвеждат много повече – там производителността на труда е почти 10 пункта над средната в Европа – 109%. За България цифрата е едва 43,5%.

Платеният отпуск е най-продължителен в Германия и Дания – 30 дни. При нас е най-кратък – 20.

Като добавим и националните празници, ние почиваме средно още 11 дни годишно. Най-малко – само 6, са празниците в Румъния. Най-много са в Испания – 14 дни.