В същото време той отхвърли идеята за увеличение на заплатите на полицаите

Цените на горивата ще се понижат през есента. Това прогнозира тази сутрин в "Здравей, България" финансовият министър Симеон Дянков. Той увери още, че пенсионерите ще получат адекватно на инфлацията увеличение на доходите си, но попари надеждите за по-високи заплати на полицаите.

След като през последния месец цената на бензина достигна рекордни нива, днес финансовият министър се опита да успокои потребителите.  

„Горивата винаги се увеличават през лятото и се намаляват през есента. През септември-октомври ще намалеят определено. Цените се определят в световен мащаб”, каза Дянков.

На фона на ценовия шок от това лято, министърът обещава по-високи доходи и за пенсионерите. В момента в Министерството на финансите анализират дали увеличението да е еднакво за всички или да се дадат повече пари за хората с най-ниски пенсии.

Преди седмица министър Дянков прогнозира увеличение на пенсиите от 7,3%. Инфлацията за последните три години според данните на НСИ е над 9%.

Дянков е категоричен е, че искането на полицаите за по-високи заплати не е обосновано.

Той призова да се намалят големите отпуски и изгодните условия за пенсиониране в системата на МВР. Това на практика означава, че още през септември полицаите може да се вдигнат на протест.

 

Какво още каза финансовият министър в сутрешния блок на Нова ТВ - вижте тук.