След замразяването на цените на някои стоки, правителството обмисля да се въведат тавани

След замразяването на цените на някои стоки, правителството обмисля нов вариант - да се въведат тавани за някои продукти. Това коментира финансовият министър Симеон Дянков в студиото на „Здравей, България”. Така ще се знае, че даденият продукт не може да се продава на по-висока цена от определената.

Пред Нова, Дянков даде пример със Съединените щати, където има твърда цена на млякото. Потребителите определиха идеята като добра. Икономистите, обаче я посрещнаха на нож.

Симеон Дянков отчете, че поставянето на горни прагове е политика, която не се определя от едно или друго министерство. Зад такова решение стояла идеята, че за децата винаги трябва да има мляко. Едно такова решение трябвало да мине през закони, които да бъдат одобрени от парламента. Важно било обаче да се внимава за кои стоки ще важат въпросните тавани.

Анкетата на Нова ТВ показа, че за хората на първо място трябва да е хлябът.

Икономистите обаче се оказаха крайни в оценката на тази идея.

 „Ако мога да използвам една миналогодишна фраза на финансовия министър такава политика винаги е малоумна. Тогава, когато се фиксират ценови тавани, се увеличават дефицитите, когато се фиксират ценови подове тогава има известно бързо въздействие – известно увеличение на производството и спадане на цените, но след време тези ефекти отмират и се стига до грешно разпределение на ресурсите – грешни инвестиции”, категоричен е икономистът Красен Станчев.

Определянето на цени по правило изкривява пазара, а по повод примера в Щатите с млякото Красен Станчев отчете, че в Калифорния вече се води дело срещу това решение. Обвинението е, че заради фиксирането на такива тавани на фермерите им се е наложило да убият половин милион крави, защото иначе биха били на загуба.

У нас подобни опити за фиксиране вече е имало - законът за цените от 1-ви септември 1995 година. Красен Станчев обобщи резултата от тази мярка така:

„Вследствие на този ценови контрол икономиката престана да съществува и се стигна до кризата през 96-та и 97-ма година. От библейски времена има такива опити.”

Той обобщи, че според него държавата не трябва да се меси в тези неща, защото тогава цените постепенно ще се успокоят и в крайна сметка ще паднат.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Нели Тодорова