Полицаи иззели гама дефектоскопа от мъже от ромски произход...

Двама мъже от ромски произход са задържани в хода на разследването на кражба на уред с радиоактивен елемент, извършена преди два дни на столичната улица „Коста Лулчев”. Това съобщи в ефира на „Здравей, България” комисар Евгени Игнатов, началник на Първо РПУ – София.

 
Той обаче поясни, че заподозрените са вкарани в ареста за 24 часа, но срещу тях все още няма повдигнати обвинения.
 
Данните, събрани до момента, сочат, че уредът е бил задигнат от клошар от ромски произход.
 
Във вторник вечер на телефон 112 бил получен сигнал, че двамата задържани са се насочили към Първо РПУ, за да предадат гама дефектоскопа на полицейски власти. Екип униформени пресрещнали мъжете и иззели прибора, още преди той да е стигнал до управлението.
 
Ромите заявили, че са намерили апарата в близост до мястото, откъдето е задигнат.
 
„Прокуратурата ще прецени дали трябва да се образува наказателно преследване срещу отговорната за изчезването на гама дефектоскопа фирма”, коментира комисар Игнатов.
 
Той увери, че опасност от радиоактивно облъчване на жителите на столицата няма, тъй като приборът не е бил разкапсулован.
 
Тази информация потвърди и Марина Низамска, експерт в Агенцията за ядрено регулиране.
 
„Много е сложно уредът да бъде отворен. За това са необходими специални инструменти”, допълни тя.
 
И поясни, че подобна техника се съхранява при строги правила, а за оперирането с нея се изисква лиценз, какъвто отговорната фирма притежавала.
 
„Те обаче не са спазили правилата за радиационна защита, оставили са гама дефектоскопа без надзор, което е абсолютно недопустимо”, заяви Низамска.
 
Още по темата гледайте във видеото.