До миналата година залата работела дори полузаконно заради липсата на климатизация...

Сатиричният театър „Алеко Константинов” в София ще посрещне новия сезон с напълно обновена камерна зала. Ремонтът е финансиран с евросредства и е струвал почти 740 хиляди лева.

В залата основен ремонт не е правен от повече от 20 години, а електрическата система е била направо опасна.

Най-важното при ремонта на залата, оказва се, е невидимо за очите – но сетивата на зрителите няма как да не усетят новите озвучителна система, осветление и климатизация.

Зам. директорът на театъра обясни, че до миналата година залата работела полузаконно:

„Нямаше акт 19 заради това, че няма климатизация, че няма проветряване”.

За истинските артисти обаче не сцената е най-важното. Най-важен е хъсът.

На такова мнение е Стоянка Мутафова. Тя обясни, че за нея е същото, тъй като това е нейният театър – там е от основаването му.

Новото озвучаване провери и премиерът Бойко Борисов. Културният министър, на когото му се иска да имаше повече пари за такива ремонти, все пак е благодарен... на премиера.

„Премиерът е мой началник. Аз съм длъжен да му се подчинявам, тъй че нямам поводи да му се подмазвам. Казвам "да", слушам и ако мога да върша работа, затова съм тук. Въпреки, че някои хора си уредиха живота, докато му се подмазваха”, коментира Вежди Рашидов.

От своя страна, премиерът се похвали, че в условията на най-тежка криза били инвестирани пари на видими места, където хората ги могат да ги видят.

Сатирата ще посрещне зрителите през новия сезон със спектакъла „Вечеря за тъпаци”.

Подробности – във видеото.

 

Репортер: Нели Тодорова