Деветима загинаха във влака през февруари 2008-ма година

Максимални присъди от по 15 години за подсъдимите по делото за пожара във влака София - Кардам поискаха държавното обвинение и адвокатите на пострадалите. Подсъдими по делото са шафнерът Георги Георгиев и началник-влакът Иванка Костадинова. Според прокуратурата те носят отговорността за смъртта на деветимата, които загинаха във влака през февруари 2008-ма година. 

 
Според адвокатите на пострадалите и прокуратурата вината на шафнера и началник-влака била, че не спазили съществуващите наредби за действия при пожар в БДЖ.
 
„Те не са направили нищо от тези действия, които е трябвало да предприемат, това че се е тръгнало да се съобщава примерно на началник-влака, да спре захранване, да се разкачат вагоните и т. н, е много след тези първи действия, които е следвало да се предприемат”, обясни Йорданка  Вандова, адвокат на част от пострадалите. 
 
Според заключителните пледоарии на две от страните по делото вина за трагедията носи и оправданият на предишни инстанции заместник-директор на БДЖ „Пътнически превози” Георги Иванов. Заповедта му да се заключват вратите на вагоните отвътре попречила на хората да се спасят. Ако все пак и той бъде осъден, максималното наказание, което може да получи, е шест години затвор. На заседанието в четвъртък Иванов пледира "невинен".
 
„Неговата вина е в това, че е издал тази заповед, че тази заповед я е издал без да я съгласува с хора, които имат отношение с пожарната безопасност на влакова композиция по принцип”, допълни Вандова.
 
Иванка Костадинова и Георги Георгиев поискаха от магистратите да ги оправдаят. Направили всичко, което могли по време на инцидента, за да спасят хората.
 
Делото за пожара във влака София - Кардам се гледа първо в Плевенския окръжен съд. После Апелативният съд във Велико Търново намали присъдите. Върховният касационен съд пък ги отмени и върна отново делото във Велико Търново. 
 
В петък Апелативният съд ще се произнесе по протестите и жалбите на всички страни.
 
Репортер: Йовка Драганова