Наложените наказания са между година и половина и три години

Обрат по делото за пожара във влака София – Кардам. Тримата подсъдими за смъртта на деветимата, които загинаха в огнения ад през нощта на 28  февруари 2008 година, получиха условни присъди от Апелативния съд във Велико Търново. 

 
Наложените наказания са между година и половина и три години. Изпитателният срок е различен за бившия зам.- началник в БДЖ Георги Иванов, началник-влака Иванка Костадинова и шафнера Георги Георгиев. Това са най-ниските присъди от началото на целия процес.   
 
Нито една от страните по делото не остана удовлетворена от решението на Апелативния съд, въпреки че не бяха запознати с мотивите на магистратите. 
 
„Това може да го присъдят хора, които не ги е сполетяла такава съдба. Не са губили близки по такъв нелеп начин. Жесток начин! Разбира се, че ще обжалваме, аз не мога да живея с това което чух”, каза Дора Вичева – майка на загиналия Даниел Вичев.
 
Най-висока е присъдата на шафнера Георги Георгиев. Три години  с четиригодишен изпитателен срок. Адвокатът му твърди, че отговорност за трагедията носила дирекция в БДЖ за безопасност на движението.
 
„Ще обжалвам, разбира се, това е нормално. И ще искам да бъда оправдан? оправдан, защото съм невинен”, категоричен е шафнерът.
 
Недоволна от решението на съда е и Иванка Костадинова. Тя получи условна присъда от две години и шест месеца, с четиригодишен изпитателен срок. Тя заяви, че иска оправдателна присъда. 
 
За разлика от решението на предишни инстанции този път Георги Иванов беше признат за виновен. Съдът го осъди условно на година и половина. Със заповедта си, вратите на спалните и кушет вагоните да се заключват, причинил по непредпазливост смъртта на деветимата пътници.
 
„Не искам да давам коментари. Ще обжалваме естествено”, лаконичен бе той.
 
Съдът постанови тримата осъдени да платят на всеки от близките на пострадалите по 100 хиляди лева обезщетение.
 
Решението на Апелативния съд може да бъде обжалвано пред ВКС в 15-дневен срок. 
 
Репортер: Йовка Драганова