Идеята на ВМРО за нови детски добавки засяга ромския етнос

„Социалната система в България е сбъркана. На практика държавата подпомага циганската раждаемост. Ромите раждат деца, за да получават социални помощи”, заяви в понеделник в студиото на „Здравей, България”, Красимир Каракачанов, председател на ВМРО.

Повод за изказването му бе дискусия около предложението на ВМРО за нова система на отпускане на детски надбавки.

В дебата участва и лидерът на партия Евророма Цветелин Кънчев.

„При циганите няма такова понятие като граждански брак и така жените се водят за многодетни майки с по 7-8 деца. Взимат около 500-700 лева месечно, но проблемът е, че не използват тези пари за образование на децата, да стимулират някои техни заложби, за да станат нормални граждани, а ги харчат за ракия, докато децата просят и проституират”, добави Каракачанов.

„Ние не делим гражданите на България на цигани и българи. В нашето предложение е записано, че всяко семейство с до две деца има право на детски надбавки без оглед на общия му доход. Семейства с повече от две деца да имат право на помощи, само ако родителите са със средно образование”, обясни Каракачанов.

„Логиката на това предложение е ромите да се образоват”, категоричен бе лидерът на ВМРО.

„Позицията на ВМРО е популизъм - не е вярно, че да си циганин е професия”, репликира Цветелин Кънчев и отрече ромите да получават по 700 лв. на месец от детски надбавки.

Вижте още от разговора във видеото.