Няма да се движат влакове и кораби, а банки, магазини и държавни служби ще останат затоврени

Поредна обща 24-часова стачка ще има днес в Гърция. Няма да се движат влакове и кораби, а банки, магазини и държавни служби ще останат затворени заради протеста срещу новите бюджетни съкращения.


Стачката е свикана от двата синдиката, обединяващи работещите в частния и държавния сектор. В протестните действия се включват държавни служители, учители и университетски преподаватели, лекари и медицински работници, банкови и данъчни чиновници, железничари и докери. Авиодиспечерите спират работа за три часа, поради което авиолиниите променят разписанията на полетите за и от Гърция.

 

Новите мерки за икономии на стойност 11,5 милиарда евро предвиждат орязване на заплати и пенсии, увеличаване на пенсионната възраст, премахване на колективните трудови договори и уволнения в държавния сектор.


Мерките са по искане на международните кредитори на Гърция в замяна на транш от международната помощ от 31,5 милиарда евро за излизане от кризата, без които страната ще фалира.


Синдикатите се заканват, че протестните действия ще продължат и след като тези мерки минат през парламента, тъй като се опасяват, че те ще разширят омагьосания кръг на рецесията, в който е изпаднала гръцката икономика и общество.