Повод за това стана информацията, че има законови нарушения при възлагането на поръчката

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще възложи проверка на реставрацията на паметника на Цар Освободител.

Повод за това стана информацията, изнесена от председателя на Асоциацията на реставраторите в България Стефан Белишки, че има законови нарушения при възлагането на поръчката.

„Реставрацията не се прави от професионалисти”, заяви в интервю за БГНЕС Стефан Белишки. По думите му тя трябва да се прави след изготвен и одобрен проект, а всички дейности по консервацията и реставрацията трябва да се водят от специалист с магистърска степен по реставрация.

„Вече видях информация за това как е преместен паметника, как са отрязани с флекс краката на коня, което между колегите ми буди такова недоумение”, заяви Белишки.

"При всички случаи всеки сигнал, който се изнася, се проверява", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. "Всичко, което трябва да се направи, ще се направи".

Паметникът на Александър Втори, известен като Цар Освободител, беше демонтиран в началото на септември за реставрация, точно 105 години след поставянето му.

Оказа се обаче, че сваленият паметник стои повече от месец в двора на склад за вторични суровини в столичния квартал "Требич".

По-първоначални планове фигурата трябва да се върне на мястото си до няколко месеца. Самият постамент ще бъде официално открит на 3 март 2013 година.