От образованието не са доволни от предвидените средства за догодина

Повече пари за здравеопазване за следващата година ще иска министър Десислава Атанасова. Тя обяви това тази сутрин в „Здравей, България”. Според нея има нужда от повече средства за лечение на деца в чужбина.


Министър Атанасова припомни, че лимитът от 180 хиляди лева за трансплантации беше отменен.


В сектора на образованието също има недоволство заради предвидените средства за следващата година.  


Теодора Райновска е преподавател по чужди езици повече от 20 години. Въпреки дългия й стаж пред дъската – заплатата й трудно успява да покрие разходите. Лошото според нея е, че много малко млади хора се насочват към тази професия и една от основните причините е заплащането в сектора.


Плановете на министерството на образованието са учителските заплати да скочат с 5 на сто от следващата година.


Синдикатите в образованието обаче смятат, че това увеличение е крайно недостатъчно и ще настояват доходите на преподавателите да се повишат с между 10 и 20%.


Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” смята, че „средствата, които ще влязат допълнително за образование трябва да отидат изцяло за увеличение на заплатите, защото нашият учител е най-бедният е Европа”.


Затова от профсъюза предлагат размерът на повишението да зависи от броя на учениците. Идеята е повече пари да отидат в по-малките училища.


От синдиката алармират, че дори и да се стигне до по-високи заплати бюджетът за догодина няма да позволи строителство и ремонти, както и модернизиране на образованието.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Георги Георгиев