Експертите коментират негативите от въвеждането на 10% данък върху лихвите

Новият данък може да обезкуражи спестовността на населението и да отблъсне притежателите на по-големи сметки в банките, смятат специалистите.

„Не е добра идея, защото дори планираните 100 млн. да ги наречем, не е изключено да не се съберат, защото те са планирани за догодина. При въвевждането на този данък депозитите много бързо могат да излетят навън”, обясни Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Според него онези, които са разполагали с ресурс са го оставилив банките с цел да получат доход, а не спестяване. Затова в този ред на мисли едно такова такова облагане ще намали доходността и при следваща възможност, може би много от тях ще се въздържат от депозит в банка, допълва експертът.

Колко дължим на фиска ще става ясно от данъчните декларации, но много хора не подават подебен вид документи.

„Част от пенсионерите имат депозити в банките и предполагам, че тези депозити са до 1000 лв. Така че подадените данъчни декларации до НАП също ще се увеличат, което означава допълнителна тежест за институцията, вероятно, допълнителни разходи , надявам се да не доведе до разширяване на щата”, коментира финансовият консултант Иван Стойков.

За новия проектоданък остава спорно и дали не ни облага втори път върху доходи, за които вече сме платили данъците си.

„За обикновения човек какво се получава - ако ние имаме спестявания, тези спестявания са дошли от някъде. Но когато сме ги получили като чисти доходи, тези доходи вече са били обложени”, допълват още специалистите.