11 месеца след смъртта на дъщеря си тя получава отговор от Лекарския съюз

Единадесет месеца се бави делото за починала родилка. Това изчакване на правосъдието и най-вече отговорът, който получават близките на жертвата накрая, по техни думи, е „подигравка”.


19-годишната Деана Георгиева почива на 26 октомври 2011 г. от отравяне на кръвта, след като ражда в АГ болница „Шейново”. Майка й Людмила Велинова завежда жалба до Българския лекарски съюз с цел установяване дали има виновни за смъртта на дъщеря й. И започва да чака отговор. Този отговор обаче получава едва след единадесет месеца, което според нея е абсолютна „подигравка”.  


Решението на Етичната комисия е да наложи две административни наказания.


Д-р Ленков, представляващ Лекарския съюз и майката на починалата Деана гостуваха в предаването „Часът на Милен Цветков”, за да обяснят гласно какъв е проблема.


По думите на Людмила отговорът е дошъл два-три дни след излъчено предаване на „Часът на Милен Цветков”. За нея от това става ясно, че от Лекарския съюз не са разгледали внимателно документите по случая, които съдържат над 1000 страници, сред които доклади със становище на медицинския одит, на РЗИ и на министерство на здравеопазването.


От направените проверки се установило, че имало нарушения и в двете болници – както в Шейново, така и в Пирогов.


В получения отговор се казва, че на д-р Ковачева и на д-р Василева от Шейново са съставени административни актове.


Според Людмила проблемът е тръгнал в Шейново, но съществената част се е развила в Пирогов, където Деана „де факто е била убита с бездействието на лекарите”.


Майката на починалото момиче желае на виновните лекари да бъде наложено отнемане на лекарските права. Ако такова нарушение бъде доказано, те могат да останат без лекарски права за срок от три месеца до две години, и то в зависимост от откритите нарушения.


Повече по темата може да гледате във видеото.