Проектът събра на едно място хора без дом, бежанци, алкохолно и наркозависими лица

Българският национален отбор по футбол за бездомни хора се завърна от Световното първенство в Мексико Сити.


В дебютното си участие на Мондиала националите на треньора Методи Здравков се наредиха на 14-то място, а купата при мъжете взе отборът на Чили.


За поредна година проектът събра на едно място уязвими прослойки на обществото от цял свят - хора без дом, бежанци, алкохолно и наркозависими лица, намиращи се в процес на рехабилитация, бивши военни и други.


Основната цел е „промяна чрез футбол”.


Нова Телевизия бе единствената медия, която подкрепи националите ни в Мексико Сити. Марина Цекова бе там, за да отрази представянето на нашите футболисти.


Световното първенство за бездомни хора мина съвсем като в лунапарк – беше малко страшно, с несигурен край, но и посрещнато с много положителни очаквания.


За първа година български отбор се включва в надпреварата, а решителността да националите да представят страната по най-добрия начин, направи силно впечатление дори и на създателите на проекта: Мел Янг е създател на Световната Купа за бездомни хора и с радост обясни, че се радват за всеки нов участник. „Направи ни обаче впечатление, че от самото начало българският отбор се справя много добре”.


„Отборът на Надеждата” удържа общо 7 победи, измежду които над съставите на Англия, Франция, Германия и Чехия. Броят на загубите обаче надделя и така националите заеха 14 място в крайното класиране.


Треньорът Методи Здравков се хвали с доброто участие на българите: „Те се справиха по най-добрия начин, получихме много похвали от останалите отбори, от публиката, харесаха ни доста и аз съм много доволен от този колектив и тези момчета”.


 А мнението на момчетата, които се бориха за купата е, че са се справили добре и са доволни от представянето си.


Според регламента на първенството титулярите всяка година трябва да се сменят. За тазгодишните национали обаче краят на проекта още далеч не е настъпил.


Мениджъра на отбора Виктор Кирков заяви, че за него е важно, че „момчетата са много щастливи, че се заредиха с тази положителна енергия, която е навсякъде около нас, имат огромно желание да останат в проекта и да работят с хора, които са на техния път и това за мен е най-важното”.  


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Марина Цекова