Споразумението е компромис между позициите на Франция и Германия по въпроса

Лидерите на държавите от Европейския съюз се споразумяха за поетапно въвеждане на единен регулатор на банките в Еврозоната. Споразумението е компромис между позициите на Франция и Германия по въпроса.

 

Президентът на Франция Франсоа Оланд се присъедини към позицията на Европейската комисия, че общият банков регулатор трябва да заработи още през януари.

 

Германският канцлер Ангела Меркел подходи по-внимателно и заяви, че приоритетът на страните от Съюза трябва да бъде бюджетната дисциплина.

 

Споразумението за въвеждане на единен банков регулатор ще бъде оформено като политическа рамка до края на годината. Финансовата структура ще бъде приведена в действие на няколко етапа през 2013 г.

 

Според анализатори от законова гледна точка банковият регулатор е истинско предизвикателство. Финансовият център на Европа – Великобритания, иска гаранции, че регулаторът няма да намали влиянието на Bank of England.

 
Германия също поставя условия. Берлин не иска новият механизъм да има права върху спестовните и кооперативните банки в страната.
 
Междувременно стана ясно, че Великобритания е готова да блокира всякаква промяна на бюджета на Европейския съюз, за която реши, че не отговаря на националните й интереси. Премиерът Дейвид Камерън подчерта, че е неприемливо голямо увеличението на харчовете на общността в момент, когато бюджетите на държавите се орязват, а икономиките се свиват, заради кризата.