Тя се намира пред Софийския университет, където стават най-много инциденти

Първата светеща пешеходна пътека в България вече е факт. Това е система, която подава ранна сигнализация на шофьорите за идващи пешеходци, още преди те да са стъпили на пътното платно.


Системата автоматично контролира силата на светене на сигнализацията в зависимост от това дали е ден или нощ и се приспособява при различни метеорологични условия.


Новата пешеходна пътека се намира на бул. „Васил Левски” до Софийския университет, която е една от най-натоварените пътеки в столицата. Тук стават много инциденти.


Посоката на светлинните сигнали съответства на посоката на пресичане на пътното платно.


Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи заяви пред камерата на Нова: „Интересното е, че хората, които пращат технологии в космоса. Това са български топ инженери, бяха ангажирани с проблема на пътната безопасност и решиха да слязат на земята и да направят нещо за безопасността на пешеходците в София!”


Пътеките са видими в прав участък от разстояние 50 метра при дневна светлина и 500 метра нощем. Те са разработени в Института за космически изследвания към БАН.


Експертите, сътворили модерната технология обясняват, че пътеката има 34 микрокомпютъра, които непрекъснато обменят информация по между си. 32 са вградени в асфалта, които представляват интелигентни осветителни тела с червена и зелена светлина.


Сензори ще регистрират и метеорологичните явления. Така при нощно време, силен дъжд или сняг, или при наличие на мъгла пътеката да се вижда добре.


Очаква се да бъдат монтирани още 5 светещи системи на най-натоварените места, където пресичат пешеходците в София. А след това ще бъдат поставени подобни и в останалите по-големи градове в страната.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Живко Константинов