Росен Плевнелиев напусна церемонията в Конституционния съд

Президентът Росен Плевнелиев спря полагането на клетва на Венета Марковска като конституционен съдия.

 

Плевнелиев прекъсна церемонията в Конституционния съд, след като другите трима избрани - Борис Велчев, Георги Ангелов и Анастас Анастасов, положиха клетва. След това президентът прочете декларация.

 

"Не може в съда да бъде допуснат човек, в който има и капчица съмнение. В тази институция трябва да влязат най-моралните и най-достойните. Искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна репутация. Получих писмо от прокуратурата, което още повече ме подтикна към това решение да не присъствам ", заяви Плевнелиев.

 

В писмото от прокуратурата става въпрос за досъдебно производство срещу неизвестен извършител за търговия с влияние и подкуп. За него е информиран и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

 

Така Венета Марковска не успя да положи клетвата, защото в закона изрично е казано, че това става само в присъствието на президента.

 

"Поздравявам президента за това, че постъпи като достоен и почтен човек, и държавник. Поздравявам премиера за това, че докрай не отстъпи от принципната позиция, която зае по повод случая с госпожа Марковска", заяви правосъдният министър Диана Ковачева.

 

Според Ковачева сега Венета Марковска остава във Върховния административен съд,  защото "оставката й се приема, само ако положи клетва като конституционен съдия". Според някои от членовете на ВСС обаче нещата не стоят така и Марковска остава без работа.


По-рано тази сутрин Венета Марковска беше освободена от поста на заместник-председател на Върховния административен съд. Още от молбата й за освобождаване ставаше ясно, че има намерение да положи клетва като конституционен съдия, въпреки сериозната полемика, която предизвика изборът й.

 

Причината за това беше подаден в парламента сигнал срещу Марковска. В него бяха отправени обвинения за корупция и конфликт на интереси.

 

В скандала се намеси и Европейската комисия, която изрази загриженост за репутацията на Конституционния съд и заплаши страната ни с нов мониторингов доклад в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Преди дни премиерът Бойко Борисов призова Венета Марковска да не полага клетва. Според министър-председателя Марковска е сгрешила, като е сменяла версиите си за това познава ли или не бизнесмена Георги Георгиев.

 

От прокуратурата съобщиха, че досъдебното производство е от 2011 година по повод анонимен сигнал, в който е замесено името на Георги Георгиев, който е в близки отношения с Венета Марковска.

"По него няма привлечени обвиняеми. Срещу Венета Марковска категорично не се води наказателно производство", заяви Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор.

 

Според сигнала през 2005 и 2010 г. в София този все още неизвестен извършител е "предложил и дал дар на длъжностно лице" като подкуп. Второто престъпление е за това, че в същия период в София извършителят е предложил и дал подкуп на "лице, което твърди, че може да повлияе на длъжностно лице при вземане на решения".

Според сигнала Георги Георгиев е повлиял за "уволнението на служители от МВР по повод възникнал конфликт, както и за придобити множество имоти под формата на дарения и за оказано влияние при вземане на решение по водени административни дела".