Крис Енчев е първият българин, последовател на движението на босоходците

Екипът на предаването „Събуди се” се срещна с един изключително интересен човек, когото няма да подминете с безразличие, ако го срещнете по софийските улици. Той се казва Крис Енчев - 44-годишен доктор по логика. И... обича да ходи бос.

 
Поводът за това е съвсем тривиален.
 
„При едно ходене на Витоша с неудобни гуменки, получих сериозна травма на стъпалото. Открих, че ходенето по неравни повърхности без защитата на обувките помага и раздвижва. Травмата се оправи напълно. След това реших да се престраша и да провокирам, да потърся начин да покажа, че обувката не е задължителна”, разказва Крис. 
 
Той е първият българин, последовател на така наречените босоходци. Това е световно движение, което отрича обувките и вярва, че най-здравословното придвижване е с голи стъпала. Придвижва се без обувки не само на плажа и поляните, но и в града - по тротоари, улици, в магазина, не се плаши дори и от градския транспорт.
 
С боси крака Крис е покорил дори връх Мусала. Стигнал до там с приятели. Споделя, че не са го притеснили нито неравностите при катеренето, нито ниските температури.
 
Без обувки е стигал и до  работното си място – БАН. В началото се притеснявал не от опасностите в краката си, а от втренчените погледи на хората.
 
За опасностите и мръсотията по столичните улици има своя теория.
 
„Вече имам тренинг да избягвам опасните предмети, не бих казал, че чак толкова мръсно. Човек преувеличава в страха си да не настъпи нещо”, споделя Крис.
 
Той вече има 10-тина последователи.