При забавяне на плащанията финансовите институции ще могат да търсят помощ от съдия-изпълнител

Нови правила за теглене на студентски заем обмислят от Mинистерството на образованието. С тях процедурите за банките значително се облекчават.


Финансовите институции ще проверяват за дългове кандидатите за кредити за по-малък период, а при бавене на плащанията ще могат да търсят помощ и от съдия-изпълнител.


Най-често студентите теглят кредит, за да покрият таксата си за обучение. Досега са отпуснати над 10 хиляди заема за над 46 млн. лева. Обикновено от кредитите се възползват студенти от частни университети от специалностите право, медицина и архитектура.


„Кандидатите трябва да бъдат студенти в редовна форма на обучение, български граждани или на ЕС, да са до 35 години”, обясни Красимир Вълчев, главен секретар на просветното министерство.


Благодарение на студентски заем, Марио успява да продължи образованието си и в момента завършва две специалности в Нов български университет.


„Нямах друг избор. До тогава аз лично си плащах семестъра, не разчитам на родителите и е много трудно да мислиш за изпити като знаеш, че трябва да събереш 1110 лева и това отклонява вниманието ти от основната цел, за която си в университета – да учиш”, твърди Марио.


С новите правила от кредит ще бъдат лишавани кандидатите, които не се покривали други свои дългове към банките през последните три месеца. Сега под лупата на финансовите институции попадат задълженията на студентите за срок от шест месеца.


Студентите ще трябва да връщат предсрочно заема, ако прекъснат обучението си или се преместят от редовна в задочна форма.


Ако се стигне до бавене на вноските или прекратяване на плащанията, банките ще могат да търсят съдействие от съдия-изпълнител.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Георги Георгиев