Неделно меню с Лора и Стоян от „Бон апети” в „Събуди се”...


„Много често продуктите ни вдъхновяват за рецептата. Спрямо продуктите решаваш какво да сготвиш. След продуктите следват пропорциите, техниките и накрая – фантазията”, разказаха водещите на кулинарното предаване по Нова ТВ „Бон апети” - Лора и Стоян.

По време на своето гостуване в "Събуди се" двамата подчертаха, че готвенето е и изкуство, и наука.

„Най-хубавото в кулинарията е, че всеки може да готви по свой вкус, да импровизира и резултатът да е нещо уникално”, обясни Стоян и допълни, че според него двама готвачи не могат да сготвят едно и също ястие по един и същи начин.

Храната е естетика - човек се храни първо с очите”, на мнение са Стоян и Лора и допълват, че една красиво аранжирана чиния променя много нещата.

Според тях българите са по-скоро консервативни в отношението си към храната, но това по-скоро се дължи на това, че пазарът и нас е малък и екзотичните продукти са скъпи.

„Един човек, който не е много богат не би експериментирал с нещо, което не познава и което после да изхвърли в кофата. Това си е много голям разход”, отбеляза Стоян.

Лора и Стоян бяха категорични, че човек не трябва да прави компромис с качеството на продуктите, които използва в кухнята, защото последствията са негативни за здравето ни.

„Колкото по-рано всички ние го осъзнаем – толкова по-добре. Човек трябва да знае какво яде и да се интересува за собственото си здраве”, обясниха кулинарите.

Винаги ли им се получава в кухнята и удачна ли е комбинацията синьо сирене и шоколад – гледайте във видеото.