Обучението е част от международен образователен проект, в който участват близо 500 деца

В бургаска детска градина от няколко месеца обучават четиригодишни деца на правилата за безопасно движение на пътя. Специален акцент се отделя на велосипеда като средство за придвижване, тъй като морският град е сред градовете с най-голяма мрежа велосипедни алеи у нас.


Обучението на правилата за безопасно движение в детска градина „Ханс Кристиян Андерсен” е част от международния образователен проект „Движението усъвършенства твоето тяло и ум”. В него участват близо 500 деца, като педагозите са привлекли и много родители.


„Опитваме се чрез дейностите на проекта и програмата за безопасно движение на децата по пътищата, такава програма, която е за всички деца от предучилищна възраст в България, да дадем знания и умения, с които децата да бъдат добри участници в движението като пешеходци и като велосипедисти”, обясни Калина Кръстева, директор на ЦДГ „Ханс Кр. Андерсен” в Бургас.


Обучението на четиригодишните се извършва под формата на забавни игри.


„Първото, с което започваме е, че те са пешеходци, трябва да познават светофара, трябва да познават тротоара и пешеходната пътека. Това се прави още в първа група на детската градина”, заяви Дияна Стефанова - преподавател градината.


Докато гледат анимационно филмче за дете, което получава велосипед за рожден ден, малчуганите разбират, че на главата си трябва да имат предпазна каска, когато карат колело, научават кои са знаците, които трябва да дадат към другите участници в движението, както и най-трудното - пространствената ориентация. В игрите задължително присъстват и игри за по-лесно научаване на посоките ляво и дясно.


Педагозите обаче са доволни, че децата възприемат изключително бързо знанията, които получават за движението на пътя. Редовно им се случвало да разбират, че 4-годишните контролират действията на мама и татко зад волана и на велосипедната алея в Морската градина.


Повече по темата - във видеото.


Репортер: Цеца Алексова