Така външният министър коментира случващото се с партията заради номинацията за конституционен съдия

„Това беше една прекрасно подадена топка, която не беше отиграна добре от СДС и беше голяма грешка, защото аз виждам като абсолютно абсурдна ситуацията с избор на конституционен съд и това, което впоследствие се случи”.


Това отговори министърът на външните работи Николай Младенов в „Здравей, България” на въпрос дали е очаквал СДС да стигне до такова разцепление.


Той заяви още, че за него е неразбираемо, когато личните интриги да се превръщат в драма, която води до реалното разпадане на парламентарни групи.


„Смятам, че министър-председателят коректно предложи на партиите, които принадлежат на нашето политическо семейство на десницата, възможността те да излязат с номинация. И тази номинация никой не е казал коя да бъде – дали да бъде Петър Стоянов, или някой друг. Става въпрос за нормално поведение на политически субекти, които имат желанието на да отстояват определен вид ценности в обществото”, заяви още Младенов.


Министърът на външните работи изрази увереност, че консултациите ще продължат, за да може да има достатъчно сериозна номинация, която да заеме този пост в Конституционния съд.


На въпрос дали България ще получи парите, които вече са дадени по европейски проекти, Младенов отговори, че преговорите за бюджета на Европейския съюз ще продължат през януари и тогава ще стане ясно каква е локацията за всички страни.

 

"Нашата цел е за България да има три неща – първо, да има достатъчно пари по кохезионната политика, второ – да има достатъчно средства за целия период до 2020 г. и трето – да са гарантирани земеделските плащания”, допълни още външният министър.


Той прогнозира, че страната ни ще има повече пари по финансовата рамка в сравнение с предходната такава. Младенов подчерта, че сред основните похвали от страна на ЕС е била за рязкото подобряване усвояемостта на европейските средства.


„Нашата икономика, въпреки че е по-слабо развита, е по-стабилна в сравнение с нашите съседи, с изключение на Турция”. Така Николай Младенов коментира ситуацията в Гърция. По думите му, ако Гърция фалира и нейната икономика се разпадне и тя се принуди да напусне Еврозоната, тогава върху страната ни ще бъде оказан доста тежък ефект. Този ефект той сравни с кризата в България през 1996-та година, и то умножена по 100 пъти.


По въпроса с построяването на турски ТЕЦ в близост до границата ни, Младенов бе категоричен, че това няма да се окаже атомна електроцентрала. Той посочи, че ако има планове за изграждане на ТЕЦ, то тя трябва да отговаря на всички изисквания на екологичното законодателство, което Турция има и което тя постепенно трябва да хармонизира с изискванията на ЕС.

 

Повече по темата може да гледате във видеото.


Целия разговор гледайте в Nova Play