Алтернативен вариант е друга вододайна зона с два каптажа, които обаче не се ползват от десетилетие

Врачанско село е на сух режим вече половин година. Хората се притесняват, че ще останат без вода дори през зимата. Основната тревога е, че при падането на температурите водопроводът ще замръзне и цяла зима от чешмите няма да капне нито капка.


Оказва се, че проблемът е от много години и продължава да се задълбочава. Канализацията е стара, от 60-те години, тръбите са пропаднали, крановете са ръждясали.


Проблем има и със сметките. От ВиК – Враца обясняват, че основен проблем са сушата и карстовият терен. Водата чувствително е намаляла и просмуква надолу.


Алтернативен вариант е друга вододайна зона на площ от 1200 квадратни метра с два каптажа, които обаче отдавна са обрасли в треви и храсти, защото не се ползват повече от десетилетие. От водоснабдителното дружество пишат до Общината, а оттам пък търсят Басейнова дирекция.


„Изпратихме запитване въпросния каптаж да бъде отново прехвърлен на името на Общината”, обясни Ангел Вълчев – зам.-кмет на Община Враца.


Оттам му отговорили, че не може. Общината трябва да се споразумее с предприятие, което е получило разрешително за водоползване и то в годината, в която спряло да работи. Нещо повече – вододайната зона е вписана в активите му.


Случаят определено изглежда парадоксално - вода има, има заделени 200 хиляди лева за пълна реконструкция на полуразрушените съоръжения, има желание, има потребност, остава нещата реално да се случат след дългогодишната сага. А водата ще бъде достатъчна за водоснабдяването не на едно, а на три населени места.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Румяна Попова