40 на сто от неизрядните клиенти са битови абонати

Стотици хиляди лева неплатени смeтки за вода имат села в Добричка област. 40% от битовите абонати на ВиК - Добрич са неизрядни клиенти, сочи статистика, направена от екип експерти към  ВиК - Добрич през последните месец и половина.


Голяма част от парите за вода абонатите не са плащали с години. Парите, които некоректните потребители дължат на дружеството, са около 8 млн. лв. Една голяма част от тях са битови абонати.


„До момента няколко пъти така сложихме на масата имената на кв. „Дружба” и кв. „Балик” в гр. Добрич, но също така няколко села с особено големи задължения като Карапелит, Стожер, Черна. Примерно Карапелит - над 130 000 задължения на около 210 абонати, които от общо 580, виждате, че малко под половината са неизрядни длъжници”, обясни Радослав Русев, управител на ВиК - Добрич.


Оказва се, че около 90 абонати от село Карапелит дължат над 90 000 лева за вода и то за години назад.


Кметът на селото Атанас Атанасов прозря, че нарушенията са станали, защото ВиК е имало организационни грешки, а хората просто са се възползвали да отложат плащането към дружеството и така са се натрупали задълженията.


И отново по-изрядни са хората в пенсионна възраст за разлика от по- младите семейства. Длъжници обаче са както роми, така и българи.


„Няма как да не предприемем мерки към тези хора. Мярката е една – спиране на водата, като държа да подчертая, че до тази мярка се е стигнало, след като са използвани другите, по-коректни, по-законови по процедурно последователни мерки”, обясни още Радослав Русев от ВиК Добрич.


За около седмица на 120 абонати вече е спряна водата.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Мария Добрева