Обектът е включен в благотворителната кампания „Избери, за да помогнеш“

Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Пазарджик се нуждае от детски кът. В него ще могат да играят и рисуват децата, станали жертва на насилие и тези, които в момента са в риск.


В сградата има свободна площ за изграждането на детски кът, но комплексът не разполага със средства, за да го направи. Нужни са 15 хиляди лева. Затова обектът е включен в благотворителната кампания „Избери, за да помогнеш“, в която медиен партньор е и Нова телевизия.


Близо 12 майки и 40 деца всяка година попадат в защитения комплекс в Пазарджик. Някои от тях остават там половин година и нямат право да напускат сградата, докато не премине опасността за живота им.


Сградата разполага със шест стаи. Те са тесни и пригодени за най-нужното, но не и за игра на децата. Едно от крилата на третия етаж, или всъщност, където се намира лятната тераса, може да се превърне в прекрасен детски кът.


„Трябва да затворим помещението, да го остъклим с алуминиева дограма, за да бъде достатъчно топло за децата. Да се постави ламиниран паркет. Предвидили сме да сложим много детски занимателни игри за деца от 0 до 3 години. Понеже някои от настанените тук са на „затворен режим“ и това би улеснило майките максимално да използват детския кът. В долния ъгъл смятаме да сложим пързалка, батут с надуваеми топки. Смятаме да поставим в другия край маси със занимания за малко по-големите деца, които се настаняват в Центъра за спешен прием, които са деца, жертви на домашно насилие, но също ще имат достъп до този кът. Ще могат да оцветяват, да рисуват. И майките, които се настаняват тук, ще имат много добра възможност да наблюдават децата си”, обясни Мария Чешмеджиева от Фонда за превенция на престъпността „ИГА” – Пазарджик.


Сградата, в която се помещава комплексът е общинска.


Средствата, които се отпускат от държавно делегираната дейност са за издръжката на децата и майките и за заплата на персонала, но не и за ремонти.


Колкото и помещенията да пресъздават среда, близка до семейната, децата са лишени от занимания.


А тук освен майки с бебета, попадат и невръстни момичета и момчета, станали жертва на домашно или улично насилие.


„Една част от майките, които са настанени в Звено “Майка и бебе“ са претърпели домашно насилие. Друга част са със социални проблеми, за които също се изисква да бъдат положени грижи за тях, тъй като са непълнолетни или малолетни. И също така деца в риск, които понякога се настаняват с полицейска закрила”, поясни директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пазарджик Тодор Джамбов.


За да се чувстват щастливи, децата, които попадат в защитения комплекс, и да могат да играят като всички останали навън, са нужни 15 хиляди лева за изграждането на детския кът.


Всеки, който желае да помогне, може да изпрати SMS с текст DMS PREVENTZIA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Благой Бекриев