Причината е, че от лекарския съюз отказаха да подпишат Националния рамков договор за 2013 г.

Хиляди пациенти с репродуктивни проблеми очакват решение на проблема с осигуряването на ин витро процедури от януари. След месеци наред напрежение около прехвърлянето на безплатните дейности от здравното министерство към касата, сега бъдещите родители се слъскват с нова заплаха.


На 15 декември 2008 година десетки жени с репродуктивни проблеми излязоха на улицата с празни колички – настояваха да се създаде фонд, който да се занимава със скъпоструващите ин витро процедури.


Точно 4 години по-късно, същите хора отново са готови да протестират. Месеци след като стана ясно, че от догодина не здравното министерство, а касата ще разпределя 15-те милииона за безплатните им процедури, пациентите са изправени пред нов проблем.


Причината е, че от лекарския съюз отказаха да подпишат Националния рамков договор за 2013 година и така остава неясно кой и как ще разпределя парите за ин витро процедурите.


„Към този момент, декември 2012 г. са колкото един малък град – това са около 10 хиляди човека, които към момента чакат финансиране за асистирана репродукция. Наистина сме много притеснени, ще търсим помощ от държавата и искаме среща с премиера, за да си поставим исканията”, заяви Радина Велчева, председател на Фондация „Искам бебе”.


Заради неясностите, фондът за асистирана репродукция от няколко дни е спрял издаването на заповеди за финансиране. Хилядите хората, които вече са одобрени пък не могат да отлагат процедурите си.


Радина обяснява, че самата подготовка за ин витро процедура на хората, които трябва да започнат процедурите си януари и февруари месец – е изисквала 5-6 месеца назад лечение.


Тоест, тези хора, които в момента очакват финансирането си от 1 януари 2013 година вече са вложили страшно много средства лични, за да финансират подготовката си за ин витро процедурите от следващата година. и те в момента са в изключителен стрес и шок.


От здравната каса ни обясниха, че проблемът за пациентите с репродуктивни проблеми ще се реши до дни и редът за осигуряване на безплатните ин витро процедурите ще се разпише в нормативни документи.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Деница Суруджийска