Само в Стара планина има поне пет места, на които може да разцепите пудрата...

Ако питате любителите на студения сезон защо толкова се радват на студа и снега, най-вероятно ще ви кажат, че е заради планината, ските и другите зимни спортове.

 

Всеки запален скиор е карал над Банско, в Боровец, Пампорово, Витоша или Чепеларе. Но знаете ли, че само в Стара планина има поне пет места, на които може да разцепите пудрата? Това са Узана – близо до Габрово, Беклемето до Троян, Пършевица край Враца, Ком до Берковица, Даулите над Сливен.

Други неизвестни, но чаровни места за ски у нас са Рилските езера, Кулиното, Паничище, Момчиловци, Семково, Говедарци, курортът Свети Константин до Пещера.

Пистите на тези места едва ли покриват критериите за кръг от Световната купа, но пък удоволствието и приключението си струват, особено на фона на цените там – еднодневната карта струва не повече от 20 лева.

Ако решите да покарате на Узана, в подножието на връх Исполин, можете да избирате от цели 8 писти. Повечето са за начинаещи, но голямата е дълга над километър.

Ако ви се кара някъде пò на запад, заповядайте в Осогово. Само на 20 километра от Кюстендил има писта за напреднали, влекът е тип „котва”, а цената е едва 18 лева на ден.

Малка писта за ски има дори над Сливен, в местността Даулите край Карандила. Със ски, брод или класическа шейна тип „найлон” – пистата е ваша!

Царят на малките големи ски курорти безспорно е Добринище. Трасетата под връх Безбог в Пирин планина предлагат условия за всичко – ски, сноуборд и новата мания – еърборд. Това е надуваема въздушна възглавница с дръжки, а усещането при спускане с нея е несравнимо.

Вижте кои са останалите почти непознатите и тайни места за ски и сноуборд в България - във видеото.