Според специалистите социалният проблем да имаме или не дете е този, който е по-тежкият у нас

„Не знам дали главоломно нараства броят на двойките с репродуктивни проблеми. В България се раждат все по-малко деца, тъй като възрастта, на която се ражда първо дете, доста се изтегли”, коментира в „Здравей, България” Георги Николов, акушер-гинеколог.

 

Той допълни още, че възрастта на жените с репродуктивни проблеми доста се е изместила и тя е над 35 години. „При по-възрастните пациентки е доста по-трудно да се помогне. Шансът за забременяване и износване на живо и здраво дете намаляват”, сподели докторът. Неговият съвет е малко по-рано да се ориентират хората към зачеване на първо дете.

 

„За мен стерилитетът на първо място е социален феномен, чак след това медицински и на последно място психологически”, каза Ваня Савова, психолог на фондацията „Искам бебе” на въпрос защо жените забременяват толкова късно.

 

По думите й в България има сблъсък на традиционния патриархален модел и съвременния модел. „Изборът на партньор се увеличава твърде много във времето, от което страда изборът да имаш дете”, каза още психологът. Тя посъветва хората да направят известен компромис в избора на партньор в името на това да имат дете.

 

„Когато хората са по-млади, те по-лесно могат да забременеят. Тогава обаче те нямат усещането, че искат да имат деца, а и нямат и финансовата възможност толкова лесно да ги гледат. Когато обаче имат финансовата възможност, те вече са над 38-40 години”, каза Николов.

 

Той сподели още, че доста често имат пациенти, на които са помогнали чрез ин витро лечение или друг метод, а след това те търсят медицинска помощ и за второ дете.

 

Според него социалният проблем да имаме или не дете е този, който е по-тежкият в България. По думите му абортите по желание вземат превес над ражданията.

 

В Окръжна болница пък се роди едно от първите бебета на 2013 година. Майката Мария Пенева е едва на 24 години, а вече се радва на своя пръв син. Младата майка вярва, че тази дата ще донесе късмет на семейството им и бебето. Жената сподели, че е забременяла лесно.

 

Какво още казаха акушер-гинекологът Георги Николов и психологът Ваня Савова гледайте във видеото.