Мъжът пребивал дори болния си от ДЦП и епилепсия син

Родители на деца с увреждания започват щафетна гладна стачка в защита на майка и двете й деца, малтретирани от бащата.

 
17-годишният Даниел, който страда от детска церебрална парализа и епилепсия, няколко пъти е освидетелстван от съдебен лекар след побой от страна на мъжа. Заради тормоза, на който е подложена, 11-годишната му сестра Ванеса вече се лекува с антидепресанти, каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, цитирана от Дарик радио.
 
Децата намират успокоение след издаването на съдебна заповед за защита, според която на бащата е забранено да доближава тях, майка им и дома, в който живеят.
 
По Коледа обаче Софийският градски съд отменя заповедта, като решението му не подлежи на обжалване.
 
За проблема алармира малката Ванеса.
 
„Когато духнах свещите на миналия си рожден ден, си пожелах баща ми никога да не идва при нас", пише в емоционалната изповед на детето.
 
Софийският районен съд, който пък води бракоразводното дело на родителите, вече е дал право на бащата да взима децата два пъти месечно за по три дни. Освен това таткото ще има право да живее на първия етаж на къщата им, собственост на родителите на съпругата му.
 
„Децата са дадени на бащата, за да може той да влезе във владение на една прословута къща. Не мога да си представя, че детският живот в България струва един етаж от къща", коментира Събева.
 
Тя обясни още, че майката на Даниел и Ванеса страда от тежко заболяване на млечната жлеза.
 
От Агенцията за закрила на детето обявили, че наблюдавали случая и не виждали нарушение.
 
„Техен експерт поискал от майката да занесе документ от лекуващия лекар от онкологията за това колко време живот й остава", добави още Събевa.
 
Така членовете на Асоциацията на родители на деца с епилепсия решават да проведат гладна стачка пред дома на страдащото семейство и да не позволят на насилника да влезе там.