Новата парламентарна сесия е последна за 41-то Народно събрание

Депутатите се връщат на работа след коледната ваканция. Тази седмица предстои първото парламентарно заседание след празниците. 


Една от темите, с които ще се заемат народните представители, е свързана със скандала около строеж върху дюни в Несебър, който беше спрян след сигнал на еколози. В края на миналата седмица министър Лиляна Павлова обяви, че още днес ще бъдат внесени законодателни промени, които тотално забраняват строителството върху дюни.


Днес проблемът ще бъде обсъден и на среща между министър-председателя Бойко Борисов, трима негови министри – Мирослав Найденов, Лиляна Павлова и Нона Караджова – и представители на неправителствения сектор.


В парламента предстоят още нови дискусии по изборния закон. В края на миналата сесия опозицията бойкотира заседанията с обвинения, че управляващите приемат проект, който да гарантира победата им на изборите, дори и чрез манипулации на вота.


Предстои и пореден епизод от сагата за избор на нов член на конституционния съд, след като в края на миналата година се провалиха две кандидатури – на Венета Марковска и на Галя Гугушева, а президентът Петър Стоянов не получи подкрепата на депутатите от "Синята коалиция" и се оттегли от състезанието за поста.


Новата парламентарна сесия всъщност е последна за 41-то Народно събрание. В началото на лятото, вероятно на 7 юли, предстоят избори за народни представители.