Причината е скандалната сделка за продажба на дюни край Несебър

Премиерът Бойко Борисов вероятно още днес ще уволни шефа на Агенцията по горите. Това заяви самият той в предаването „Здравей, България”. Реакцията му идва по повод скандалната сделка за продажба на дюни край Несебър за строителство на жилищен комплекс.

Премиерът настоя за създаването на анкетна комисия, която да разгледа всички подобни сделки от 2003 година насам. Според Борисов тогава ще стане ясно, че такива сделки, направени при предишното правителство, са стотици хиляди.

„В анкетната комисия да има само един представител на ГЕРБ и тя да работи под наблюдението на медиите и неправителствените организации”, призова Борисов. „В тази анкетна комисия искам да се разгледат всички сделки и особено тези на брат му на Станишев. Да видим новата афера „Батко и Братко”, заяви Борисов.

Що се отнася до енергийната независимост на страната Борисов коментира, че няма рискове да не бъде удължен срокът на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Уверението му идва ден, след като призова членовете на ГЕРБ да гласуват с "не" на референдума за ядрената енергетика.

„Седми реактор на „Козлодуй” ще бъде изграден, започнали сме процедура”, коментира премиерът.

Относно референдума Борисов коментира, че „това е поредният опит на Станишев да замаже очите на своите симпатизанти”, а парите, които ще бъдат похарчени, са грешни.

„Имал е всички лостове, за да подпише за „Белене”, но не го е направил”< коментира министър-председателят.

Във връзка с ВМЗ-Сопот, Борисов коментира, че няма приватизатор, който да поиска завода при условията, на които се надяват работниците. Според премиера в момента пазарът на военна продукция е ограничен.

„Аз им помагам всеки месец, миналият - с 1 милион. Но за да работят 3 000 човека, трябва да има работа за всички, иначе това е социална помощ. Ако не намерят къде да продават продукцията си, държавата трябва постоянно да ги дотира”, коментира премиерът.

Забраната за пушене в заведенията Борисов определи като най-европейското нещо, което е правил българският парламент. „Не възнамерявам да сменяме отношението си по тази тема”.