Причината е, че заболяването на 29-годишното момиче е твърде напреднало

Лекари от три болници отказват да приемат онкоболна жена. На 29-годишната Гергана Вълчева й е отказано и кръвопреливане. Причината е, че заболяването е твърде напреднало.

 

Мъките на Гергана започват през пролетта на миналата година с гинекологично заболяване. Лекарската констатация е маточен кръвоизлив, а лечението – противозачатъчни. Проблемът обаче не изчезва, а се задълбочава. Следват редица изследвания и смяна на болници. Лекарите откриват злокачествени туморни клетки в белия, черния дроб и стомаха. Огнището обаче остава неизвестно. Думите на онколозите са едни и същи: „Няма смисъл, нека да я оставим да си изживее дните”.

 

Майката на младото момиче разказа пред „Здравей, България”, че лекарите са им изписвали обезболяващи. „Те не са богове, за да решават кой ще живее, на кого ще помогнат и на кого не”, през сълзи разказа майката и допълни, че само Господ знае колко ще живееш. Жената сподели още, че са се борили да я имат 17 години, а сега се чудят на коя врата да потропат за помощ.

 

„Понякога не ти остава нищо друго освен да се смееш”, каза Гергана и допълни, че и да плачеш няма смисъл. Тя продължава да се бори благодарение на близките си и въпреки че са пенсионери, те я подкрепят и правят всичко за нея.

 

Освен спасение, за Гергана родителите й търсят и човешко отношение. „Ако ви кажат: Не можем да направим нищо, оставете я да си умре”, ако сте майка, как ще се почувствате?”, плачейки попита жената.

 

Отказът на големите болници води Гергана и родители й в частна клиника. Там им се предлага алтернативно лечение, което не може да се започне преди младата жена да бъде стабилизирана. А това означава преливане на кръв. „Никъде не пожелаха да й прелеят кръв”, допълни още майката.

 

„Всяка пътека си има някакви финансови рамки и норми. Едно лечение на такъв човек струва много скъпо, а пътеката не може да изплати лечението”, каза проф. Лъчезар Аврамов, управител на медицински център „Интегративна медицина”. Оказва се, че в България няма лечебно заведение, което да има договор със Здравната каса по тази пътека.

 

„Дано всички имаме равен старт. Всички имаме право на живот”, каза Гергана и допълни, че това може да се случи на всеки.

 

Историята на Гергана можете да видите във видеото.