За три месеца делът на противниците бележи лек ръст

В съотношение 3:2 водят привържениците на идеята за развитие на ядрената енергетика чрез нова електроцентрала, показва ново социологическо проучване.

Делът на противниците обаче бележи леко увеличение през последните три месеца, съобщиха от Националния център за изследване на общественото мнение.

Сондажът е направен между 16 и 20 януари 2013 година. С „Да” на въпроса в допитването на 27 януари ще отговорят 60% от заявилите намерение да гласуват. С „Не” на референдума ще гласуват 40%.

От двете групи по-категорични, че ще гласуват са позитивно настроените към идеята за втора българска ядрена централа, отбелязват социолозите, предаде „Фокус”. И  в двете групи обаче преобладава убеждението, че позицията им е по-скоро въпрос на личен избор, а не на партийна дисциплина.

Две трети от анкетираните отричат да са повлияни от официалните позиции на лидерите на основните политически партии у нас.

Изследване на „Алфа рисърч”, публикувано във вторник, даде сходни резултати. 62% от гласоподавателите, които посетят урните, ще отбележат „Да” в бюлетините. Около 38 на сто се очаква да дадат отрицателен вот, при избирателна активност между 25 и 35%.