Ребека Хармс призова българите да отхвърлят втората централа

Строежът на ядрена електроцентрала в Белене ще въвлече страната ни във „високи рискове”. Предупреждението дойде от Ребека Хармс, председател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс в Европарламента.

Хармс се срещна с премиера Бойко Борисов и икономическия министър Делян Добрев, с които обсъди решението на правителството и Народното събрание за спиране на проекта и предстоящия референдум за изграждане на нова ядрена централа.

Евродепутатът посъветва българите да гласуват с „Не” на допитването в неделя. По думите на Хармс отрицателният отговор давал „по-добри възможности за развитие на България в бъдеще”.

Още съветските специалисти предупреждавали навремето, че не е добре да се строи ядрена централа в силно земетръсни райони, отбеляза тя. „Този, който иска да строи ядрена електроцентрала в Белене, води България към същата катастрофа като тази в Япония. Не се изключва подобна катастрофа и в АЕЦ "Козлодуй", тъй като всички големи инциденти в ядрената енергетика се дължат най-вече на човешки грешки.”

„След катастрофата във Фукушима сме далеч по-напреднали отколкото, когато се случи аварията в Чернобил”, добави тя и подчерта значението на възобновяемите енергийни източници. ВЕИ отрасълът осигурявал работа на повече от 400 000 в Германия.  

Ребека Хармс призова българите да отидат да гласуват на референдума. Това по думите й било най-доброто решение.