Петъчният ден бе последният ден за агитация, събота е ден за размисъл

Петък бе последният ден за агитация, преди предстоящия референдум. Знаете – събота е денят за размисъл, а в неделя, трябва да отидем до урните, за да отговорим на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".


Гласуването ще става чрез бяла бюлетина, върху която има само два възможни отговора – „Да” или „Не”. Трябва да зачертаем избрания от нас отговор със знак хикс, като използваме синя химикалка. После да поставим бюлетината в плика и да го пуснем в урната.


Разликата в данните от преброяването и броят на хората в избирателните списъци се дължи на различната методика, която прилагат статистическия институт и служба ГРАО, обявиха от Министерството на регионалното развитие. Според тях, непреброените през 2011 г. 800 хиляди души, които обаче фигурират в избирателните списъци, са българите, които живеят в чужбина.


След преброяването от 2011 година стана ясно, че българите навършили 18 години, са шест милиона 145 788 души. От избирателните списъци, обаче става ясно, че към датата на референдума имащите право на глас са доста повече - 6 949 120 души.


По закон лицата, които идват да гласуват в деня на изборите у нас, но не са подали заявление, че ще гласуват на друго място, се дописват в избирателните списъци. Това става и с хората, които към изборния ден са навършили 18 години, изтърпели са присъда или вече са извън запрещение.


За референдума 1773 души са подали заявления, че ще гласуват в чужбина. Техните имена вече били заличени от избирателните списъци. Само на седем пък са издадени удостоверения за гласуване на друго място. И една любопитна подробност – в избирателните списъци има 668 българи на възраст над 100 години. От тях 56 са навършили 110 години. Не е ясно, обаче дали всичките са живи, затова министерството на регионалното развитие е поискало справка от общините.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: София Стойчева