Разследването се поема от военни обвинители

Министерството на отбраната беше посочено от прокуратурата като отговорно за наводнението в село Бисер на 6 февруари миналата година, тъй като то е стопанисвало язовира, чиято стена се скъса.

 

Досъдебното производство за наводнението е изпратено по компетентност на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

 

Досега разследването за скъсването на стената на язовир "Иваново", довело до потопа и смъртта на общо осем души, се водеше от Районната прокуратура в Харманли. Сега обаче то ще бъде поето от военни обвинители и ако се стигне до изправяне на виновниците пред съда, те ще отговарят пред военен съд.

 

Според наблюдаващия прокурор промяната на подсъдността се налага от събраните доказателства, тъй като към момента на наводнението управлението, стопанисването и поддържането на военния полигон "Корен", в чиято територия е язовирът, е било възложено на Министерството на отбраната.

 

Язовирът се ползва от Министерството на отбраната от 1961 година за провеждане на обучения по подводно кормуване и десантиране, за което има и Акт за публична държавна собственост, издаден през 2003 година.

 

През цялото време – от 1961 г. до момента на скъсването на язовирната стена на яз. "Иваново", задължение на МО е било да поддържат стената и другите съоръженията в изправност, категорични са от прокуратурата.

 

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив е компетентна да продължи разследването, да установи лицата от военното ведомство, които са били ангажирани с управлението, стопанисването и поддържането на корпусния учебен център "Корен", в чиито граници е яз. "Иваново", е становището на държавното обвинение.