Работниците се притесняват, че могат да загубят работата си

Миньори, енергетици и железничари излязоха на протест за запазване на работните си места. Митингът е организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа".

 
Работниците се притесняват, че могат да останат без работа заради заявката, направена от енергийния министър Делян Добрев, че поевтиняването на тока може да стане, ако от енергийния микс се извадят някои от ТЕЦ-овете. Те използват за производството на електричество именно въглища. Затова миньорите се притесняват, че подобна мярка би довела до масова безработица сред тях.
Вчера от енергийния регулатор категорично отрекоха, че ще се променя по какъвто и да е начин енергийния микс и че са намерили други механизми за поевтинява на тока.
 
Това обаче не успокои миньорите и днес те ще излязат по улиците на София. Шествието тръгна към 9.30 ч. от площад "Княз Александър I". 
 
Жълтите павета пред Националната художествена галерия бяха озвучени от песента "Let it be" и многобройни възгласи. Миньорите носят голям транспарант, на който пише "Искаме хляб и работа", както и черен кръст с надпис "Въгледобив".
 
Протестиращите ще внесат декларация до институциите, с която посочват девет конкретни искания. Едното от тях е потребителят на енергия да заплаща цената, отразяваща разходите за нейното производство пренос и разпределение. Те настояват и за максимално ограничаване на прякото включване в цената за крайния потребител на добавки за зелена и кафява енергия, като разликата се компенсира по механизми, определени от държавата.
 
Добавката за невъзобновяеми разходи, породена от дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия на високи цени с "AES 3C Марица Изток 1" и "Контур - Глобал Марица изток 3", въобще да не фигурира във фактурата на крайния потребител.
 
Друго тяхно настояване е да се създаде държавен национален фонд "Зелена енергия", чиято основна роля е да намали дела на "зелената" добавка в цената на потребителя. Те искат и да се намали таксата за пренос и за износ на електрическа енергия от сегашните 17,52 евро на мегаватчас до ниво, гарантиращо конкурентноспособност, като държавата намери механизъм за компенсация на НЕК.